La Direcció de Cultura
Amb la recuperació dels ajuntaments democràtics, l’any 1979, els poders locals van assumir el desplegament sistemàtic de polítiques sectorials en l’àmbit dels serveis personals i, específicament, en el de la cultura. A Mataró, la voluntat de facilitar la participació dels diversos sectors, col·lectius i persones implicats en els serveis culturals de la ciutat va portar l’Ajuntament a constituir diverses comissions de treball sobre temes culturals i, finalment, a crear el Patronat Municipal de Cultura (PMC) i, posteriorment, l’Institut Municipal d’Acció Cultural (IMAC).
Des d’aleshores, l’aposta de l’Ajuntament per posar la cultura a l’abast dels ciutadans s’ha traduït en la planificació de nous equipaments, l’impuls de nous programes i una política de concertació amb el sector associatiu amb vocació de servei públic. En tot aquest període, les polítiques culturals locals han ampliat el seu abast amb nous àmbits d’actuació (des de les noves tecnologies fins a les indústries culturals) i ha calgut adequar les estratègies d’actuació a les noves realitats socials ja sigui a causa de la globalització, ja sigui per raó dels nous fenòmens migratoris. L’àmbit de la gestió cultural ha experimentat, doncs, una diversificació i especialització considerable.
Actualment constituïda com a Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, llur finalitat és la gestió, l'organització i l'administració de les competències municipals en matèria de cultura, concretada en les següents funcions: